RECIPE. PAVLOVA.
Bahan-bahan ( 4 orang )
- 4 biji telur ( ambil putih sahaja)
- 1 cup gula kastor
- 1/2 teaspoon vanilla @ penutup kecil vanilla pun boleh
- 2 sudu besar tepung jagung
- 1 teaspoon cream of tartar @ cuka @ lemon juice (tengok apa yang ada dirumah.salah satu boleh guna)
- buah-buahan ikut citarasa anda cth strawberry@ kiwi @ sunskist,,jenis yg masam sebab nak serasi manis telur.kalau buah pun manis,nnt manis sgt rasa.
- UNTUK TOPPING ;-
- 1 CUP WHIPPING CREAM (boleh didapati di pasaraya)
- 1 1/2 sudu besar gula kastor
- 1/2 teaspoon vanilla
- #boleh juga guna buttercream.cuma tambah 1 cup butter gn 1 cup shortening dan gula aising,,putar sampi ringan.
- pukul putih telur sampai kembang. jangan lupa masukkan la sikit-sikit gula kastor tadi sampai habis.pukul sebati.
- putih telur siap sedia bila terbalikkan bekas ia tidak terjatuh.
- kemudian ayakkan tepung jagung ke dalam nya.dan jangan lupa esen vanilla dan cream of tartar.kacau dengan cara balik kuap.
- masukkan dalam dulang pembakar yang di alas dengan kertas minyak.ratakan...bentukkan sesuka hati ikut citarasa andA.
- bakar 150 celcius selama sejam. bila sudah masak biar dalam oven 20 minit. jika retak sedikit tidak mengapa.kemudian keluarkan dari oven
- untuk topping,masukkan semua bahan dan putar hingga kental.
- guna sudu ratakan atas pavlova.bolehlah susun buah diatasnya.
- sedia untuk dimakan. boleh masukkan dalam peti ais kemudian baru makan pun ok...ikut tekak anda... selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment