Sunday, 20 January 2013

PAVLOVA!

Holla people! K title kali "Pavlova". My favorite creamy-cake was very very very amazing! Sedap gila lagi lagi kalau letak cream dia and fruits banyak banyak. Ya Allah nikmatnya, K Farah plan nak buat Pavlova, bt not sure bila lah sbb nak kne beli bahan bahan dia lagi kan but excited gila nak buat. Because rasenya Pavlova ni memang susah nak dpat dekat luar sanee, buat sendiri lagi bagus. Lame lah juga tak makan Pavlova, last makan mase ade makan makan dkat rumah kawan. Tu pun dia yang buat sendiri Pavlova tu. farah sempat jugaa lah tolong tolong sikit, potong buah anggur, strawberry and all that. Sapukan cream dia memang pehh lah Farah cakap. Hahah Farah adelah ingat step buat dia sikit sikit, but kne refer internet jugaa sbb takut salah buat. Muahaha K bawah ni Farah ade letak recipe Pavlova ni, yang Farah dapat dri Internet lah. InshaAllah boleh. Ni fara share lah dengan korang.

RECIPE. PAVLOVA.

Bahan-bahan ( 4 orang )
  • 4 biji telur ( ambil putih sahaja)
  • 1 cup gula kastor
  • 1/2 teaspoon vanilla @ penutup kecil vanilla pun boleh
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 1 teaspoon cream of tartar @ cuka @ lemon juice (tengok apa yang ada dirumah.salah satu boleh guna)
  • buah-buahan ikut citarasa anda cth strawberry@ kiwi @ sunskist,,jenis yg masam sebab nak serasi manis telur.kalau buah pun manis,nnt manis sgt rasa.
  • UNTUK TOPPING ;-
  • 1 CUP WHIPPING CREAM (boleh didapati di pasaraya)
  • 1 1/2 sudu besar gula kastor
  • 1/2 teaspoon vanilla
  • #boleh juga guna buttercream.cuma tambah 1 cup butter gn 1 cup shortening dan gula aising,,putar sampi ringan.
CARA MEMBUAT.

  1. pukul putih telur sampai kembang. jangan lupa masukkan la sikit-sikit gula kastor tadi sampai habis.pukul sebati.
  2. putih telur siap sedia bila terbalikkan bekas ia tidak terjatuh.
  3. kemudian ayakkan tepung jagung ke dalam nya.dan jangan lupa esen vanilla dan cream of tartar.kacau dengan cara balik kuap.
  4. masukkan dalam dulang pembakar yang di alas dengan kertas minyak.ratakan...bentukkan sesuka hati ikut citarasa andA.
  5. bakar 150 celcius selama sejam. bila sudah masak biar dalam oven 20 minit. jika retak sedikit tidak mengapa.kemudian keluarkan dari oven
  6. untuk topping,masukkan semua bahan dan putar hingga kental.
  7. guna sudu ratakan atas pavlova.bolehlah susun buah diatasnya.
  8. sedia untuk dimakan. boleh masukkan dalam peti ais kemudian baru makan pun ok...ikut tekak anda... selamat mencuba...
Fara nak cuba buat so wish me luck guys! and siapa nak mencuba, all the best. hehe Assalamualaikum semua :)

No comments:

Post a Comment